Formulari de cerca

Casa del Canonge

Va ser construïda a meitats del segle XVII. Va ser manada construir pel Canonge Magistral i Catedràtic de Dret, el Doctor Pere Jaime Gil Dolz i Benavent, qui va ser Degà de la Universitat de València i exercia com a procurador en el municipi.

L'edifici té un cos principal amb una longitud de façana excepcional (més de 22 metres) i una altura notable (11,50 metres aproximadament). Es compon de tres nivells. Algunes característiques identifiquen aquesta arquitectura com a barroca i preacadèmica, com per exemple l'existència d'una important asimetria, com a conseqüència de l'ús del mètode de composició que situa una balconada sobre les portes d'accés. La façana mostra dos portes d'accés, qüestió que s'aprecia en algun edifici antic més de Rafelbunyol i que possiblement es relaciona amb l'existència d'un accés per al servici en la façana principal. Els buits, amb les característiques bogues en forma d'arc rebaixat, s'organitzen segons eixos verticals i solament alguns buits, de caràcter segurament utilitari, trenquen aquesta uniformitat. Els remats i revestiments de fusteria semblen moderns.

Actualment, manté el caràcter senyorial gràcies als esforços de restauració realitzats pels hereus del primitiu propietari. Popularment és sobrenomenada com la "Casa de l'Olivera", per l'existència d'un d'aquests arbres centenaris enfront de l'entrada de l'edifici.

 

Àrees