Formulari de cerca

La Immediata cerca fons europeus per a preservar-la
Els municipis que formen la xarxa de trinxeres estudien demanar ser BIC i com finançar la conservació del patrimoni
5/06/2018

La Immediata torna a estar en «primera línia». L'Associació de municipis vinculats a la Immediata, la línia de defensa de la Guerra Civil conformada per la xarxa de trinxeres més propera a València -i que va des del Puig fins a Riba-Roja del Túria- es va reunir ahir en la seua tercera trobada des de la seua fundació per a definir les estratègies que seguiran per a captar finançament. El saló de plens de l'Ajuntament de Rafelbunyol va ser l'escenari en el qual tècnics, arqueòlegs i polítics de les localitats que conformen l'organització van posar en comú els últims moviments per a conservar el patrimoni.

Alicia Piquer, regidora d'aquest últim consistori, va informar els membres de l'associació de la reunió mantinguda amb el delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig per a estudiar les possibilitats d'accedir a fons europeus. «Hem d'interpel·lar als grups polítics europeus i que igual que estan rebent fons a França i Alemanya, per a la memòria de la Segona Guerra Mundial, que Espanya també els reba», va afegir Robert Raga, alcalde de Riba-roja i president de l'associació que encara no té font de finançament.

D'altra banda, els membres de l'entitat van debatre els avantatges i inconvenients de demanar convertir-se en Bé d'Interés Cultural (BIC) o continuar en la categoria de Bé de Rellevància Local, la qual cosa dóna més marge d'actuació als ajuntaments en els seus espais històrics locals. «Sempre preservant un caràcter d'unió i cooperació», van concloure.

L'associació que va nàixer formada per Rafelbunyol, El Puig, Sant Antonio de Benaixeve, Nàquera, Bétera, Vilamarxant i Riba-roja de Túria té ara dos nous membres. Montcada, que es va unir a la iniciativa en la segona trobada i Llíria, que va fer ahir oficial la seua adhesió al projecte.

En aquest sentit, Francisco García, segon tinent d'alcalde de la capital de Camp de Túria, va explicar per què la seua adhesió al grup: «Llíria té elements defensius que han format part del sistema de la Guerra Civil Espanyola i volem adherir-nos a la iniciativa per a desenvolupar un projecte unitari i homogeni i donar a conéixer aquells espais de guerra que han de significar també espais de pau de cara al futur».

Àrees