Formulari de cerca

Inauguració del T-4 restaurat
Hui, amb motiu del 125 aniversari de l'arribada del trenet a Rafelbunyol, s’ha inaugurat la reposició del Tractor 4, ja restaurat, a l'exterior de l'estació de Rafelbunyol (C/ Reial Séquia de Montcada, Rafelbunyol), on es podrà visitar de manera gratuïta durant tot el cap de setmana.
30/11/2018

Durant l’acte, l’alcalde Fran López ha volgut agrair a FGV “el seu magnífic treball, així com el suport donat a Rafelbunyol en totes les iniciatives promogudes amb motiu de l'aniversari d'aquesta infraestructura tan important per al desenvolupament de la comarca.”

 

Per la seua part, Alicia Piquer, regidora de Cultura, ens explicava que “la intenció amb aquest cap de setmana de “portes obertes” és facilitar l’apropiació per part de la ciutadania del patrimoni industrial i històric i donar a conéixer com eren les màquines de fa 100 anys i com es treballava amb elles. Per això, facilitem que durant tot el cap de setmana estiga visitable, en horari de 10:00 h a 13:00 h i de 16:00 h a 17:30 h, fins al diumenge al migdia”.

 

Aquesta peça històrica forma part de la col·lecció de material històric de FGV i va ser construïda per Devís en la dècada de 1930 per a la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils Valencians. Els seus inicis com a tractor de maniobres per a remolcar el material ferroviari del trenet estan lligats a la Segona República.

 

Després de diversos anys fora de servei, va ser restaurat i situat com a monument en 1985, any en què es va reformar l'estació de Rafelbunyol, amb l'objectiu de preservar i tindre sempre present l'evolució històrica del transport metropolità.

 

Investigació històrica

El 18 de novembre de 1893, es van complir 125 anys de la inauguració de l'estació de Rafelbunyol.

 

A més de la tornada del Tractor 4, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Rafelbunyol ha organitzat per al divendres a la vesprada, a la sala d'audiovisuals de la Casa de la Cultura, activitats vinculades amb la història del trenet.

 

A les 18:00 h, Virginia García, responsable de Conservació Històrica i Documentació de FGV, impartirà una conferència sobre el procés de restauració del Tractor 4. Aquesta xarrada continuarà, a les 18:50 h, amb un taller-recopilació d'històries sobre el trenet, impartit per Rubén Pacheco, comissari de l'exposició ''125 Anys del Trenet'', on totes les persones assistents podran portar fotografies del trenet per a compartir-les i reconstruir un dels punts de partida més rellevants del desenvolupament socioeconòmic del nostre municipi.

Àrees